Babaúszásról általában

A baba és a víz kapcsolata különleges. 9 hónapig élt az anya méhében nyugalomban, biztonságban mielőtt megszületett. A vízzel történő érintkezés minden babában felidézi ezt az időszakot és a medencében szüleik kezében újra ezt élik át, a víz és a szülők nyújtotta biztonságot. A megfelelő minőségű és hőfokú vízben megnyugszanak, könnyedén lebegnek. Minél hamarabb kezdünk egy babával babaúszásra járni, annál élénkebb lesz benne ez az emlék éppen ezért már 4 hónapos kortól el lehet kezdeni a foglalkozást. A kezdés időpontját az első kötelező oltások is befolyásolhatják, mert minden baba szervezete másképp reagál rájuk.

A korai kezdés a babák búvárreflexe miatt is ajánlott, de nem azért mert idővel ez a reflex teljesen elvész, hanem azért, mert ahogy növekednek a babák a légzési reflex erősebb lesz és ezzel tovább tart visszahozni a babák víz alatti képességeit. Ez a reflex velünk születik, és a babáknál akkor lép fel, ha vízbe kerül az arcuk, ilyenkor elzáródik a légcsővük és az orrukon át levegőt fújnak ki, de ahogy cseperedünk és fejlődik az idegrendszerünk ezt a reflexet háttérbe szorítja a légzési reflex, de nem vész ki, gondoljunk csak arra hogy amikor megmossuk az arcunkat reggel ébredés után, mi sem nyelünk közben vizet. A babák is így reagálnak azzal a különbséggel, hogy habár mi reggel megfontoltan, de nem tudatosan cselekszünk,ők pedig egyszerűen csak reflexből! A búvárreflexnek és a víz alatti mozgásnak köszönhetően tudjuk erősíteni a babák légző izmait, fokozni tudjuk a tüdő kapacitását.

Ez a reflex persze nem jelenti azt, hogy a babákat bármeddig lent lehet tartani a vízben, és megfelelő felügyelet, elég tapasztalat vagy rutin nélkül TILOS a fakultatív merülés a babákkal!

A babaúszásban a lényeg sokkal inkább a babán van, mint az úszáson. Nem a teljesítmény a fontos, és nem az úszás mielőbbi megtanulása a cél. Az anyával és/vagy apával történő úszás előterében mindig az öröm, a játék áll. A vízi foglalkozások alatt a szülők és a baba közös tapasztalatokat szerezhetnek a kommunikáció, a bizalom és a szeretetteljes kapcsolattartás terén.